Når det kommer til sauce, eller bare sovs på godt dansk, så er bearnaise den ukronede konge i mange madelskeres øjne. Den har en fantastisk blød og afrundet smag med en syrlighed, der perfekt akkompagnerer en god og saftig bøf med dertilhørende kartofler. Hvis du ikke kan nikke genkende til den let syrlige smag, så skyldes det højst sandsynligt, at der i dit køkken kun forefindes pulversovs eller færdiglavede saucer fra det lokale supermarked. Disse minder på ingen måde om en hjemmelavet bearnaisesauce. De er nemlig søde, meget søde, og så er de oftest meget tynde både hvad smagen og konsistensen angår.
Hvis du aldrig har smagt en hjemmelavet bearnaisesauce, så er du virkelig gået glip af noget. Smagen er fyldig, og den minder på ingen måde om de saucer, du finder på hylden eller i køledisken i supermarkederne. Hvis du har fravalgt den hjemmelavede bearnaise grundet skrækhistorier om, hvor frygtelig nemt den har ved at skille, så er der hjælp at hente. Det er nemlig slet ikke så svært at lave en bearnaisesauce, der ikke skiller. Det handler om at være opmærksom, og så er det altid godt at have en detaljeret opskrift på bearnaisesauce ved hånden. Du finder en lige her https://grovkoekkenet.dk/hjemmelavet-bearnaisesauce/.
Øvelse gør mester – også når det gælder bearnaisesauce
Hvis du har inviteret familien til middag, og du har planlagt at servere maden med en god omgang bearnaise, så bør du for en sikkerheds skyld lave nogle prøveforsøg først. At lave en perfekt bearnaise i første forsøg kan nemlig være en anelse kringlet for nogle, da den så nemt skiller. En bearnaise, der skiller, smager fantastisk, men den er ikke just køn. Groft sagt er det røræg med smør og estragon, for når bearnaisesaucen skiller, skyldes det, at æggene deri koagulerer. I nogle tilfælde kan det reddes med iskoldt vand eller ved at røre nye æg op.
Hemmeligheden bag en bearnaise, der ikke skiller, er altså masser af opmærksomhed. Det er ikke en sovs, du kan stille til side og lade passe sig selv. Når det så er sagt, så er det slet ikke så kringlet en opgave at lave en fremragende hjemmelavet bearnaisesovs. Når du først har lavet nogle vellykkede forsøg, så kan du fremover lave en fantastisk bearnaise på ganske kort tid, og med stor sandsynlighed vil du aldrig vende tilbage til pulversovs igen. En hjemmelavet bearnaisesauce kan bare noget, som færdiglavede saucer og pulversovs ikke kan, og sådan vil det altid være.
Mestring giver plads til eksperimenter
Når du først mestrer teknikken bag en god bearnaise, så kan du begynde at justere på opskriften efter smag. Måske skal der mere smør eller eddike i, eller måske skal der nedjusteres på det syrlige element. Du kan også eksperimentere med andre krydderier, men indtil du kan lave en god bearnaise i et snuptag, så bør du følge en opskrift til punkt og prikke. En ægte bearnaise er i bund og grund en ganske alsidig sauce, men ved at tilføje lidt af det ene og fjerne lidt af noget andet, så kan du tilpasse den til mange forskellige retter efter behov.
Du kan servere bearnaisen på klassisk vis med en god bøf og hjemmelavede pommes frites. Det er en ret, der vækker glæde i alle aldre, og hertil er en klassisk bearnaise ganske perfekt. Du kan også prøve at servere den med en ovnbagt sød kartoffel og en krydret kylling, og her kan du med fordel prøve at eksperimentere med andre krydderier eller mængdeforhold af grundingredienserne. Madlavning skal være sjovt og give plads til både små og store smagseksperimenter. Med en hjemmelavet bearnaisesauce er du allerede godt på vej, og det er noget, du kan brillere med til næste familiemiddag.
Om forfatteren